Etiopia Sidamo





Opis
Ziarna pochodzące z kawowej ojczyzny. To stuprocentowa, afrykańska Arabika z regionu Sidamo.
Uprawiana na wysokości 1600-1900 m n.p.m., w jej smaku można wyczuć cytrusowo-kwiatowe nuty, a bogaty aromat przypomina cytrusy i czekoladę. Posiada wyraźnie wyczuwalną kwaskowatość.
Kraj pochodzenia: Etiopia
Odmiana: Sidamo
Gatunek: Arabica 100%
Poziom kwasowatości: 4/5
Aromat: cytrusy, gorzka czekolada
Smak: cytrusy, kwiaty
Profil palenia: ciemne
Dlaczego warto wybrać nasz produkt?
Stosujemy rzemieślniczy sposób wypalania ziaren.
Dbamy o to, aby nasze kawy były jak najwyższej jakości, a ich smak i aromat zaspokajały nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kupujemy surowe ziarna kawy od polskich importerów, a następnie samodzielnie wypalamy je w naszej palarni.
Palimy kawę w niewielkich ilościach, ale regularnie, co zapewnia naszym produktom świeżość oraz wspaniały i długo utrzymujący się aromat. Nie bez znaczenia pozostaje proces wypalania ziaren. Podstawowym elementem jest piec. W naszej palarni, zamiast pieców gazowych, używamy tych elektrycznych. Pomijamy też proces zalewania ziaren wodą - jest to często stosowany proces chłodzenia. Zamieniliśmy go na bardziej ekologiczny i rzemieślniczy, dlatego wszystkie nasze kawy chłodzimy powietrzem.