Peru SHB





Opis
Naturalna, czysta Arabica z Peru, uprawiana na zboczach Andów.
Skrót "SHB" oznacza, że ziarna uprawiane są powyżej 1500m n.p.m. Powietrze tam jest czyste, a warunki idealne do uprawy kawowców. Nie wpływają tam na nie zanieczyszczenia środowiska. Rośliny są zatem mniej zagrożone chorobami i szkodnikami, dlatego kawowce nie są narażone na stosowanie chemicznych środków ochrony.
Zbiorów w tym regionie dokonuje się ręcznie, co zdecydowanie ułatwia selekcję owoców dojrzałych i niedojrzałych.
Peru SHB charakteryzuje się również niską kwasowością.
Kraj pochodzenia: Peru
Odmiana: SHB
Gatunek: Arabica 100%
Poziom kwasowatości: 1/5
Aromat: delikatny, czekoladowy, łagodny
Smak: słodki, zrównoważony, delikatnie czekoladowy
Profil palenia: średnie
Dlaczego warto wybrać nasz produkt?
Stosujemy rzemieślniczy sposób wypalania ziaren.
Dbamy o to, aby nasze kawy były jak najwyższej jakości, a ich smak i aromat zaspokajały nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kupujemy surowe ziarna kawy od polskich importerów, a następnie samodzielnie wypalamy je w naszej palarni.
Palimy kawę w niewielkich ilościach, ale regularnie, co zapewnia naszym produktom świeżość oraz wspaniały i długo utrzymujący się aromat. Nie bez znaczenia pozostaje proces wypalania ziaren. Podstawowym elementem jest piec. W naszej palarni, zamiast pieców gazowych, używamy tych elektrycznych. Pomijamy też proces zalewania ziaren wodą - jest to często stosowany proces chłodzenia. Zamieniliśmy go na bardziej ekologiczny i rzemieślniczy, dlatego wszystkie nasze kawy chłodzimy powietrzem.