Robusta India Cherry





Opis
Robusta i Arabika to dwa najpopularniejsze gatunki kaw, jednak czym się różnią?
Skupmy się na Robuście.
Rośnie niżej niż Arabika i jest łatwiejsza w uprawie. Wynika to z jej większej odporności na suszę, choroby czy szkodniki, jednak ze względu na wysokość upraw - jest mniej odporna na niskie temperatury. Ta "łatwość" w uprawie Robusty, obfite zbiory oraz niższe położenie plantacji przekładają się na cenę ziaren - Robusta jest kawą tańszą od Arabiki.
Robusta, w porównaniu do Arabiki, posiada ostrzejszy aromat i intensywniejszy smak, można w niej wyczuć gorzkie nuty.
Jeśli szukasz kawowego zastrzyku energii - Robusta będzie świetnym wyborem, ponieważ zawiera nawet dwa razy więcej kofeiny. Jest świetnym źródłem pobudzenia!
Smacznego :)
Kraj pochodzenia: Indie
Odmiana: Cherry
Gatunek: Robusta 100%
Poziom kwasowatości: 4/5
Aromat: dymny, drzewny
Smak: przyprawy korzenne, czekolada
Profil palenia: średnie
Dlaczego warto wybrać nasz produkt?
Stosujemy rzemieślniczy sposób wypalania ziaren.
Dbamy o to, aby nasze kawy były jak najwyższej jakości, a ich smak i aromat zaspokajały nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kupujemy surowe ziarna kawy od polskich importerów, a następnie samodzielnie wypalamy je w naszej palarni.
Palimy kawę w niewielkich ilościach, ale regularnie, co zapewnia naszym produktom świeżość oraz wspaniały i długo utrzymujący się aromat. Nie bez znaczenia pozostaje proces wypalania ziaren. Podstawowym elementem jest piec. W naszej palarni, zamiast pieców gazowych, używamy tych elektrycznych. Pomijamy też proces zalewania ziaren wodą - jest to często stosowany proces chłodzenia. Zamieniliśmy go na bardziej ekologiczny i rzemieślniczy, dlatego wszystkie nasze kawy chłodzimy powietrzem.